Totaal aantal pageviews

woensdag, februari 18, 2004

Time for our mystery recipe

Pita bread with steak, feta and oregano. I can't decipher the rest of the information, but it's nice to fantasize if 'pomidorow' will be tomatoes and what kind of vegetables 'pieprzu' and 'puszka' will be. I found this when typing in 'stek', my last name, in Google's search machine. The name of this sandwich sounds like they don't want it no more... Srodziemnomorski... It's fun to spell these words out loud. Are they Russian, Polish or from the Balkan?

Przepisy dzie˛ki wspó?pracy z www.steki.pl

(:: MENU - przepisy na GRILL'a ::)
 
S´RÓDZIEMNOMORSKI STEK SANDWICH - 30 MINUT

0,5kg stek top sirloin (krzyz˙owa górna)  bez kos´ci, grubos´c´ 2,5cm
4 pita breads, ciep?e  
1/4  szklanki pokruszonego sera feta     

Przyprawy:
2 ?yz˙eczki oliwy z oliwek
2 za˛bki czosnku, zmiaz˙dz˙one
1 ?yz˙eczka suszonych lis´ci oregano
1/4 ?yz˙eczka pieprzu
Sos pomidorowy:
1 szklanka posiekanych  pomidorów                                                                                                         1 puszka ( 6 dkg)  oliwek pokrojonych, osuszonych
1/3 szklanka siekanej cebuli    
2 ?yz˙ki gotowej w?oskiej przyprawy     

1. Wymieszac´ razem przyprawy; posmarowac´ nimi stek po obydwu stronach. W?oz˙yc´ mie˛so do rondla zawieszonego na stojaku tak aby wo?owina znajdowa?a sie˛ 7,5 do 10cm nad ogniem. Piec 16 do 21 minut w celu osia˛gnie˛cia stanu pó?krwistego do s´rednio wypieczonego, przewracaja˛c raz.    
2. Tymczasem zmieszac´ sk?adniki sosu; odstawic´.           
3. Pokroic´ stek na ma?e kawa?ki; doprawic´ 1/2 ?yz˙eczki soli. U?oz˙yc´ równo, posypac´ serem i sosem. 4 porcj



Geen opmerkingen: